1400/8/17 دوشنبه
مقدمه ترویج

«هدف از ترویج استاندارد رسیدن به سطح مطلوبی از زندگی و ارتقاء سطح جامعه است»

توسعه و ترویج استانداردها:
 استاندارد مفهومی است که می‌تواند نشانگر انسجام و انضباط فعالیت‌های فکری، علمی، فنی و فرهنگی جامعه باشد. استاندارد در معنای عام خود مترادف با نظم است و استاندارد کردن مترادف با تنظیم و به نظم کشیدن.
امروزه از واژه استاندارد در زمینه‌های متفاوتی استفاده می‌شود. به طور مثال در مکالمات روزمره به کار بردن عباراتی نظیر لوازم استاندارد، رفتار استاندارد، مشخصات استاندارد و امثال آن بسیار رایج است. صرف نظر از گوناگونی موارد استفاده از واژه استاندارد، نکته مشترک در همه این موارد، کاربرد این واژه به عنوان راهنمایی جهت مقایسه است و در این خصوص یک استاندارد می‌تواند پاسخگوی نیازها و مشکلات به وجود آمده باشد.
در همین راستا برای حفظ کیفیت و مراقبت از بهداشت ، سلامتی ، ایمنی ، امنیت کالاها و محصولاتی که روزانه توسط مردم استفاده می شود ، باید با ترویج استانداردها، افراد جامعه را نسبت به شناخت مطالبات و ارتقا سطح زندگی خود آشنا نمود.
 توسعه و ترویج فرهنگ استاندارد در جامعه، ازجمله وظایف و برنامه های راهبردی سازمان ملی استاندارد می باشد که در سال‌های اخیر بیش از گذشته در کانون توجه قرار گرفته است. از اهداف اصلی در ترویج استانداردها، ارتقا سطح دانش و بینش جامعه و لزوم کاربرد استاندارد و همجنین ایجاد اعتماد به استانداردهاست.
ترویج استاندارد، شامل تمامی روش‌هایی است که بتوان از طریق آنها آگاهی جامعه را طی برنامه ریزی‌های مداوم نسبت به لزوم و فواید استاندارد کردن افزایش داد. این برنامه ریزی‌ها می‌تواند درسطح ساده و عمومی از طریق چاپ مقالات و کتب، کنفرانس‌ها، رسانه‌های ارتباط جمعی، فضای مجازی و نظایر آن اجرا گردد ودرکنار آن در سطح پیشرفته ؛ وجود برنامه‌ها ودوره‌های تخصصی ، آموزش ، مشاوره، بسط و انتقال اطلاعات، بازخورداده‌ها و یاگنجاندن مفاهیم استانداردها و ترویج فرهنگ کیفیت در برنامه‌های درسی و کتب آموزشی رسمی کشورو ... سبب پیشرفت های چشمگیری در جامعه شد.
 استانداردسازي تلاشي علمی، عملي و همگاني است در راه بهبود كيفيت ، افزايش توليد و كاهش ضايعات ، رعايت مقررات زيست محيطي و نهايتاً توليد محصولي كه نياز مشتري را برآورده کرده و رضايت و خرسندي او را تأمين می نماید. چنين كار عظيمي كه هر جزء آن با محاسبات دقيق و رعايت ظرافت فني و حرفه‌اي همراه است نمي‌تواند چيزي جز يك كار جامع فرهنگي محسوب شود. مصرف‌كننده‌ي آگاه به استاندارد و آشنا به مقررات و حقوق خود دراین زمينه‌ مي‌تواند ضامن مطمئني براي كاربرد عمومي و فراگير استانداردها شده و به اين ترتيب مقوله‌ي فرهنگ استاندارد به سطح تقاضاكننده‌ي كارها و خدمات استاندارد شده ارتقاء يافته و تمام زمينه‌هاي استانداردسازي و اجراي استانداردها و امر نظارت و كنترل را فراگير مي‌نمايد.
 ترويج، فعالیتی است فرهنگي، علمي و بسيار ظريف و حساس كه در آن نمي‌توان فقط به هدف انديشيد، بلكه بايد راه‌هاي رسيدن به هدف كه توسعه‌ي كاربرد استانداردهاست را نيز در نظر گرفت . اطلاعات جامع از خصوصيات استانداردسازي، آشنايي با مقررات و استانداردهاي مربوطه، جزء ضروري و اساسي در زمينه ترویج استاندارد است.
 توسعه و ترویج فرهنگ استاندارد با توجه به گستردگی مخاطبین، از کودکان تا اساتید دانشگاه و در کلیه سطوح جامعه، از طریق برگزاري سمينارها و همايش‌هاي مرتبط با استاندارد، نشست های علمی- تخصصی ، ساخت فيلم و تيزر، انيميشن استاندارد، تهیه کتب، جزوات و محتواهای ترویجی، توسعه‌ي ارتباط با تمامي گروه‌هاي ذي‌نفع از جمله مصرف‌كنندگان، توليدكنندگان، دولت، دانشگاه‌ها و بخش خدماتي و بازرگاني، جامعه مسئولين كنترل كيفيت ، تعامل با سازمان ها و ارگان ها، رسانه ها، سایت های مجازی، نشریات، آماده سازی و انتشار خلاصه استانداردهای پرکاربرد در سطح کشور، تهیه بستههای آموزشی- ترویجی، توسط این دفتر و در گروه توسعه و ترویج استاندارد انجام می پذیرد.
مهمترین اهدافی که در زمینه های فوق توسط دفتر آموزش و ترویج استاندارد پیگیری می شود، شامل موارد زیر است:
1 - حساس سازی و نهادینه کردن فرهنگ استاندارد  و نشر استاندارد در بین آحاد مردم؛
2- افزایش آگاهی مصرف کنندگان کالاهای تولیدی/ خدماتی از حقوق قانونی خویش در زمینه کیفیت فرآورده های تولید/خدماتی ؛
3- ارتقای سطح دانش، نگرش و شناخت مدیران کنترل کیفت به منظور ارتقاء کیفیت محصولات ؛
4- حساس سازی نسبت به عرضه و تولید کالاهای دارای کیفیت وآگاهی در خصوص عدم انتخاب کالاهای فاقد استاندارد از طرف عرضه کنندگان و مصرف کنندگان کالاها/ خدمات،
5-  توسعه دانش استاندارد از طریق انتشار الکترونیکی مستندات علمی، آموزشی و ترویجی استاندارد؛